torsdag 15 januari 2009

Att ge cred...

Den senaste tiden så har moral och etik inom scrapvärlden varit ett hett ämne. Tutorials kopierade in i minsta detalj, utan att ge cred till upphovsmakaren. Det är något jag har väldigt svårt för!

Sen är det ju ibland svårt att veta VEM man egentligen bör ge cred till. Tex, mappkorten började jag göra efter en tutorial på Sukkersött. Var de först? Ingen aning, men det var dom som inspirerade mig.

En annan av mina stora inspiratörer är min vän Asamia. Jag älskar hennes stil på kort och tar mycket inspiration från henne. Kanske egentligen mer när jag utvecklades mycket som kortmakare, dvs i början. Nu har jag hittat min stil, och såklart hittar man kanske ofta detaljer som påminner om Asamias - det är ju pga att jag hittat mkt av min inspiration där! :)

Om jag gör något jag aldrig gjort tidigare, och gör det pga att jag inspirerats av någon, så ger jag alltid cred. Ibland kan det ju vara så att man surfat runt en massa, lagt något i det undermedvetna och sedan tror att det är sin egen idé. Det är ju sorgligt, men det kan hända. Oftast tror jag ändå att jag har koll på att jag har blivit inspirerad till en viss detalj, och ger cred, åtminstone att jag "sett det i någon blogg men kommer inte ihåg i vilken". För så är det ofta! Jag surfar runt och hamnar i bloggar jag aldrig varit i, och sen när jag pysslar kommer jag inte ihåg vart jag hittade just den idén.

I alla fall. Jag har de senaste månaderna varit på jakt efter vita hydrangeor (för att jag blev så inspirerad av alla fina vita hydrangeor SaSsa använde under den perioden). Innan jag fick tag på några så tänkte jag på hur jag skulle kunna fixa det själv. Så jag tog några grönaktiga som jag inte använde och embossade dem med vitt embossingpulver. Jag strödde också lite glittrande silvrigt alternativt guldigt på dem. Det blev bra! Porslinaktigt men bra! Det här var något jag inte sett någon annanstans innan jag gjorde det.

Under KiF's CC så behövde jag återigen vita hydrangeor, men inte de lite glansiga embossade, så jag provade att måla dem med vit akrylfärg och det gick också bra! Det lyste igenom lite av ursprungsfärgen längst ut, så där chalkade jag med creamy brown. Den här tekniken hade jag heller inte sett tidigare.

Så, nu kommer jag att göra tutorials på dessa två tekniker. Jag hoppas att ingen tycker att jag har "snott" dem, för jag har som sagt inte sett någon annan göra dessa.

Dessa tutorials kommer jag att jobba med i helgen, och visar upp dem i min blogg så snart de är klara. :)

Lite slutord. Jag blir superdupermegaglad om någon gillar det jag gör så mycket att de själva blir inspirerade av mina alster. Så inspireras eller "CASE" (Copy and steel everything) gjärna, men skriv var inspirationen kommer ifrån (oavsett vem som inspirerat). Och OM du inspirerats av mig, så hojta gärna till, för det vore superskoj att se!! :)


4 kommentarer:

 1. Bra skrivet ! och är även anledning till att jag valt rubriken Snack som kreddas på min blogg istället för trista typ bloggar jag läser/gillar, för mig handlar det just om cred, att ge kredit till någon/något man inspirerats av, därmed inte synonymt eller sagt att man plankat något. What so ever..ser fram emot att se fler blingeripulverikort. Gaaaahhhh...

  SvaraRadera
 2. Åh, så jag känner igen mig. Surfa runt och insupa inspiration och någon dag senare är källan till det man gör borta ur minnet.
  Ja, ja, lägger man ut det på nätet är det ju allmänt liksom.
  Fina kort du hunnit med.
  Kramiz

  SvaraRadera
 3. Håller med dig till hudnra procen Sofia :)
  Att kopiera någon annans alster systematiskt, utan att ge ge cred är väldigt dålig stil, men att inspireras av, eller case:a andra och ge cred är ju något helt annat :)) Då blir man ju supersmickrad och glad :D
  Kram på dig, hoppas du får en härlig helg :)

  SvaraRadera
 4. Jag håller med i allt du skriver och jag ser fram emot dina tutorials, som jag med säkerhet kommer att inspireras av :) älskar braiga gör-det-själv-knep!

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det gör mig jätteglad!